- چگونگی شکایت ازپارک خودرو جلو درب منزل دیگری
- آیا پارک خودرو جلو درب منزل جرم است؟
- آیا مزاحمت جرم است؟
- دعوای حقوقی مزاحمت از حق
- طرح شکایت کیفری پارک خودرو جلو درب منزل دیگری و ایجاد مزاحمت از این طریق
- تماس با راهنمایی و رانندگی
چگونگی شکایت ازپارک خودرو جلو درب منزل دیگری
در عصر تکنولوژی و صنعت استفاده از خودرو امری اجتناب ناپذیر است و اتومبیل به یکی از کالاهای اساسی زندگی بشری تبدیل شده است. پارک خودرو در کلان شهر ها و حتی شهر های کوچک نیز تیدیل به یک موضوع حاشیه ساز برای شهروندان شده است.
امروز قصد داریم به یکی از مسایل مبتلابه جامعه امروز بپردازیم.
آیا پارک خودرو جلو درب منزل جرم است؟
پارک خودرو جلو درب منزل خصوصا درب پارکینگ نمونه بارز مزاحمت است. مقنن در قانون مزاحمت را تعریف نکرده است اما از فحوای کلامش در ماده ۱۶۰ قانون آیین دادرسی مدنی می توان مزاحمت را اینگونه تعریف کرد:
رفتار فردی که برای متصرف مال غیر منقول مزاحمت و زحمتی در انتفاع وی از مال تحت سلطه خود بوجود می آورد.
حال با توجه به توضیحات آیا می توان از فردی که خودرو خویش را مقابل درب منزل دیگری پارک می کند و با این عمل مزاحمتی برای ساکنان بوجود می آورد در محاکم طرح دعوا کرد یا خیر؟
همان طور که می دانیم دعاوی به طور کل به دو دسته حقوقی و کیفری نتقسیم می شوند.
در دعاوی کیفری هدف مجازات است و در دعاوی حقوقی احقاق حق تضییع شده.
در پاسخ به این سوال در گام نخست باید جرم را تعریف کرد. مقنن در ماده ۲ قانون مجازات اسلامی جرم را اینگونه تعریف کرده است:
هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.
با تدقیق در مواد قانونی و به طور ویژه قانون مجازات اسلامی هیچ ماده ایی را پیدا نمی کنیم که مقنن در آن مزاحمت را جرم انگاری کرده باشد.بنابراین با توجه به ماده ۲ قانون مجازات اسلامی و اصل تفسیر مضیق از قوانین جزایی در می یابیم که مزاحمت به شکل مطروحه در این موضوع جرم نبوده دادسرا به شکایات تحت عنوان مزاحمت رسیدگی نکرده و قرار منع تعقیب صادر می کند.
استثناءاتی در قانون برای مزاحمت و ممانعت وجود دارد که به غلط برخی آن را مستند جرم مزاحمت می دانند.
ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی
هر کس به وسیله صحنهسازی از قبیل پیکنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، کرتبندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار وزارعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی، جنگلها و مراتع ملی شده، کوهستانها، باغها، قلمستانها،منابع آب، چشمهسارها، انهار طبیعی و پارکهای ملی، تاسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و سایراراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکتهای وابسته به دولت یا شهرداریها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث باقیه که برای مصارف عامالمنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذیحق معرفی کردن خود یا دیگری، مبادرت نماید یا بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذیصلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یااقدام به هر گونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم میشود. دادگاه موظف است حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق نماید.
تبصره ۱ - رسیدگی به جرائم فوقالذکر خارج از نوبت به عمل میآید و مقام قضایی با تنظیم صورتمجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز راتا صدور حکم قطعی خواهد داد.
تبصره ۲ - در صورتی که تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد و قرائن قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد قرار بازداشت صادر خواهد شد، مدعیمیتواند تقاضای خلع ید و قلع بنا و اشجار و رفع آثار تجاوز را بنماید.
موضوع مزاحمت در این ماده اموال عمومی و دولتی است و اموال شخصی افراد را شامل نمی شود. و با وجود اصل عدم تفسیر موسع قوانین ماهوی جزایی نمی توان موضوع این موضوع را بسط داد و به اموال شخصی اخفراد هم تسری داد.
در یک حالت مزاحمت جرم است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
در ماده ۱۶۰ قانون آیین دادرسی مدنی دعوای مزاحمت تعریف شده و حق مراجعه به دادگاه برای فردی که در استفاده از ملک خود دچار زحمت شده به رسمیت شناخته شده است.
ماده ۱۶۰ آیین دادرسی مدنی
دعوای مزاحمت عبارت است از: دعوایی که به موجب آن متصرف مال غیرمنقول درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را مینمایدکه نسبت به متصرفات او مزاحم است بدون اینکه مال را از تصرف متصرف خارج کرده باشد.
فردی که از طرف دیگری مورد مزاحمت قرار گرفته می تواند با وجود شرایط دعاوی تصرف که به شرح زیر با ارایه دادخواست به دادگاه حقوقی درخواست رفع مزاحمت کند:
- ادامه سبق تصرف
- عدم خروج مال از ید سابق
- وقوع مزاحمت
طرح شکایت کیفری پارک خودرو جلو درب منزل دیگری و ایجاد مزاحمت از این طریق
فردی که بر علیه فرد دیگر اقامه دعوای حقوقی تحت عنوان مزاحمت کرده و دادگاه حکمی مبنی بر رفع مزاحمت صادر کرده است در صورتی که مجددا از سوی همان شخص مورد مزاحمت قرار بگیرد(پارک مجدد خودرو جلو درب منزل) می تواند بر اساس ماده ۶۹۳ قانون مجازات اسلامی اقدام به شکایت کیفری کند که مجازات مزاحم علاوه بر رفع مزاحمت حبس از ۶ماه تا ۲ سال است.
ماده ۶۹۳ قانون مجازات اسلامی
اگر کسی به موجب حکم قطعی محکوم به خلع ید از مال غیر منقولی یا محکوم به رفع مزاحمت یا رفع ممانعت از حق شده باشد، بعداز اجرای حکم مجدداً مورد حکم را عدواناً تصرف یا مزاحت یا ممانعت از حق نماید علاوه بر رفع تجاوز به حبس از شش ماه تا دو سال محکومخواهد شد.
همانطور که در متن ماده به صراحت بیان شده وجود یک حکم قطعی از دادگاه الزامی است و حتما می بایست حکم اجرا شود و مجددا شخص محکوم اقدام به مزاحمت به حق محکوم له نماید که در اینجا مقنن برای اعتبار بخشیدن به آرا حقوقی در دعاوی تصرف اقدام به تدوین این ماده کرده است.
شخص می تواند با در دست داشتن حکم محکومیت متهم که قبلا از دادگاه صادر شده است و همراه با دیگر ادله اثبات کننده ایجاد مزاحمت مجدد مانند تهیه عکس تهیه استشهادیه محلی و یا صورت جلسه پلیس ۱۱۰ یا راهنمایی و رانندگی با مراجعه به دادسرای محل وقوع اقدام به طرح شکایت کیفری کند.
طبق بند ب ماده ۱۶۳ آیین نامه راهنمایی و رانندگی توقف در ورودی اتومبیل روی ساختمان ها ممنوع است.
ماده ۱۶۳ آیین نامه راهنمایی و رانندگی:
ایستادن یا توقف وسائل نقلیه در محلهای زیر ممنوع است:
الف ـ پیادهرو و گذرگاه پیاده
ب- مقابل ورودی خیابانها و جادهها و کوچهها یا ورودی اتومبیل روی ساختمانها .
پ – داخل تقاطع
ت – در فاصله ۱۵ متری میدان یا تقاطع یا سه راهها یا تقاطع راهآهن
ث- در فاصله ۱۵ متری شیرهای آب آتش نشانی و شیرهای آب نصب شده در راهها.
ج – در فاصله ۱۵ متری اطراف چراغهای راهنمایی و رانندگی و یا محلهایی که توقف وسایل نقلیه مانع دید علائم راهنمایی و رانندگی بشود.
چ- از ابتدا تا انتهای پیچها
ح- در فاصله ۱۵ متری ورودی و یا خروجی مراکز آتشنشانی ـ پلیس ـ بیمارستانها و فوریتهای پزشکی.
خ- کنار وسائل نقلیهای که خود متوقف میباشند (توقف دوبله)
د – روی پلها و داخل تونلها و معابر در ارتفاع .
ذ- در خیابانهایی که پیادهرو آن قابل عبور نبوده و پیادگان مجبورند از بخشی از سوارهرو عبور کنند.
ر- در ایستگاههای وسائل نقلیه همگانی و حریم آنها که با علائم راهنمایی و رانندگی مشخص است.
ز- در محلهایی که بوسیله علائم راهنمائی ورانندگی مانند تابلوهای توقف ممنوع و یا ایستادن ممنوع ویا خط کشیهای شطرنجی در سطح تقاطع ویا معابر که دلالت بر ممنوعیت توقف نماید۰
ژ- در هر نقطه از معابر در حال تعمیر، شستشو و تعویض روغن و نیز در طول مسیرهای ویژه اتوبوس و دوچرخه و همچنین در طول مسیر و خطوط عبور آزادراهها.
س- در جاهایی که دستگاه توقف سنج (پارکومتر) نصب شده و یا توقف با کارت پارک یا انواع دیگر توقف سنج با علائم مشخص کننده ، مجاز می باشد به علت پرداخت نکردن هزینه توقف و یا نداشتن کارت پارک مجاز و یا پایان زمان توقف.
ش (الحاقی ۱۳۹۶/۵/۸) ـ در محل توقف اختصاصی معلولین و جانبازان.
تبصره: مراجع مسئول موظفند هنگام استفاده از پارکومتر، کارت پارک و مشابه آنها و همچنین در محلهایی که تابلوهای ایستادن ممنوع ، توقف ممنوع و حمل با جرثقیل و نظایر آن نصب مینمایند ، بوسیله تابلو مستطیل شکلی در زیر تابلوهای یاد شده زمانهای ممنوعیت توقف وحمل با جرثقیل را اعلان کنند .
فرد می تواند با پلیس راهنمایی و رانندگی تماس گرفته و خواستار رفع مزاحمت و مسدودی شود.پلیس راهنمایی هم خودرو مذکور را به پارکینگ منتقل میکند. ایم امر مستلزم هیج شرطی نبوده و پلیس راهنمایی بدون تحقیق و فوت وقت خودرو را به پارکینگ منتقل میکند.